In de wintermaanden krijgen wij veel vragen over Citrusplanten en dan voornamelijk over het spontane bladverlies. U zult op het blad bijna geen verkleuringen of sporen van vraat zien. Desondanks valt er bij de lichtste aanraking direct blad van de plant. Wat veroorzaakt deze aanslag op uw prachtige Citrus bomen? Bladverlies bij Citrus planten en bomen komt in een groot deel van de gevallen door het opstoken van de verwarming. Een citrusplant kan maanden in de huiskamer staan zonder problemen maar wanneer u, tijdens de koude winterdagen, voor de eerste keer de verwarming eens goed omhoog draait zult u na een week al merken dat uw prachtige Citrusplant ineens spontaan veel blad laat vallen. Dit komt omdat de verwarming in uw huiskamer de lucht ontzettend uitdroogd. Dit kan ook gebeuren wanneer u uw Citrus plant of boom van buiten naar binnen verhuist. De reden voor dit bladverlies is hetzelfde.

 

Wat te doen tegen bladverlies?
Zoals verteld wordt dit bladverlies voornamelijk veroorzaakt door uitdroging dus stap één is vrij gemakkelijk; meer water geven. Zorg er uiteraard voor dat al het overtollig water uit de pot kan lopen óf dat er in ieder geval een hoeveel hydrokorrels onderin de pot zit waar de wortels van de plant niet komen. Hier kan overtollig water zich opslaan. De beste manier op Citrus planten water te geven is de eerste keer heel veel water te geven waardoor de kluit zich volzuigt en zodra deze weer uitgedroogt is direct weer water te geven. Daarnaast is het heel belangrijk om de plant te voorzien van extra voeding. Wij verkopen een gespecificeerde Citrus voeding. U vindt deze hier.

Andere problemen bij Citrus in de winter.
Doordat de Citrus plant door zijn bladverlies minder lucht en licht op kan nemen wordt de plant zwakker en daardoor vatbaarder voor luis. Waarbij de meest voorkomende luis in Citrus de wolluis is. Tegen deze luis hebben wij een sterk bestrijdingsmiddel dat niet schadelijk is voor de plant.
U vindt deze hier.

 

Mocht alle hulp  te laat zijn, of bent u opzoek naar een mooie Citrusplant voor in de huiskamer, neem dan eens een kijkje op onze Citruspagina.