De Yucca is 2 jaar op rij de meest verkochte groene kamerplant in Europa. In landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk wordt deze kamerplant al jaren vollop verkocht. In Bleiswijk kweekt Luiten Kwekerij al 25 jaar deze Yucca vanuit eigen import. Graag willen wij iedereen laten zien hoe dit in zijn werk gaat om zo wat meer interesse te creëren voor deze oersterke, groene kamerplant.

 

     Al sinds 1987 worden er in Bleiswijk duizenden groene kamerplanten gekweekt. Waar dit in de eerste jaren allemaal met de hand werdt gepoot (!) gebeurt dit tegenwoordig met zogenaamde pootmachines. Deze machines verwerken een constante stroom van gezonde potgrond, lege plastic potten en houte stammen. Nadat de lege pot op een lopende band wordt gezet wordt hij gevuld met grond en vervolgens door dezelfde machine voorgeboord. Dit kan zijn voor 1 yucca maar ook voor 3 tegelijk. Langs de band staan onze collega’s klaar met enorme voorraden houten stammen. Deze stammen worden met hand in de pot gezet een daarna door de machine aangeduwd. Zodra de kamerplanten in de pot staan schuiven ze door richting de verwarmde kassen. In de kas blijft de temperatuur op een constante hoogte en krijgen de Yucca’s tweemaal per week water. Maar waar komen deze houten stammen vandaag?
In het midden van Amerika, in landen zoals Costa Rica, Guatemala, Honduras en Mexico wordt deze palm vollop gekweekt. Deze tropische palm wordt in deze gebieden vaak gebruikt als randbeplanting rondom grote koffievelden. De Yucca Elephantipes heeft een bijzondere groeiwijze en lijkt in de natuur helemaal niet op de groene kamerplant die u bij ons kunt kopen. In midden-Amerika wordt de Yucca ook wel olifantspoot genoemd, dit komt door zijn enorme onderstam. Op deze onderstam groeien brede vertakkingen die alle kanten op groeien. Door deze groeiwijze vormen zij een compacte haag rondom de koffievelden. De Amerikaanse kwekers kiezen vervolgens de dikste zijtakken uit en zagen deze af.    
    De stammen worden vervolgens in één van de vele kwekerijen gesorteerd op lengte en dikte. Zo kan elke koper zijn of haar eisen stellen bij het ‘hout’ dat zij ontvangen. Hoe dikker het hout, des te gezonder de palm is. Nadat de stammen zijn gesorteerd worden zijn bewerkt met een hars wat voorkomt dat de stammen gaan rotten tijdens het transport. Het transport gebeurt met grote containers die per containerschip naar Europa en Azië worden vervoerd.

 

Zoals gezegd hoe dikker het hout, des te gezonder de kamerplant is. Een gezonde Yucca krijgt tussen de 3 en 6 hoofdkoppen per stam. Met ‘koppen’ worden de groene scheuten bovenaan de stam bedoeld. Dit is, naast de dikte van de stam een kwaliteitsaanduiding. In Bleiswijk zorgen wij altijd voor de beste kwaliteit waardoor u verzekerd bent van de sterkste kamerplant.

 

Bent u benieuwd naar ons huidge assortiment Yucca’s?
U vindt ze hier.

 

Wilt u op de hoogte blijven van leuke aanbiedingen, tips en nieuwe producten meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!

   

Volg ons: