De winter is in aantocht en de temperaturen dalen al geregeld tot het vriespunt. Dit betekend dat het verstandig is om de voorraad winterbescherming op pijl te houden. Voor iedereen met tropische of mediterrane bomen in de tuin is de winter een spannende periode. Hoe erg zal het gaan vriezen? Kan onze boom de nachtvorsten wel aan? Tegenwoordig zijn er diverse materialen op de markt om bomen en planten te beschermen tegen onze koude winters. Na lang zoeken hebben wij de beste leveranciers en de handigste artikelen voor winterbescherming gevonden. Bij ons assortiment vindt u onder de groep 'accessoires' en breed assortiment thermo-plantenhoezen en verwarmingskabels.

Maar hoe pakt u uw boom of plant nou het beste in?
Allereerst is het verstandig om eens kritisch naar de boom te kijken en dan voornamelijk naar de grootte c.q. leeftijd hiervan. Bij olijfbomen, vijgen, druiven en Trachycarpus palmbomen geldt hoe ouder/groter de boom is en hoe langer deze in de tuin staat, hoe meer vorst hij kan verdragen. Uiteraard adviseren wij u ook om de grootste olijfbomen tijdens de heftigste winterse dagen te beschermen maar gaat deze enorme bomen nog niet in november bij 5-10C boven nul inpakken. De andere kant is ook dat kleine planten (zoals bijvoorbeeld olijfboompjes van 50-100cm hoog) niet gemaakt zijn om de Nederlandse winters te overleven. Deze jonge planten zijn bedoeld als kuipplanten en dienen echt binnen gezet te worden. Uiteraard hebben we voor de palmen die klein blijven (zoals bijvoorbeeld de Chamaerops) ook een kleine vorsthoes beschikbaar.

Allereerst is het belangrijk dat de standplaats van de boom goed is. Staat hij in de zon en uit de wind dat is het moment om een boom in te pakken misschien wel weken later als een boom die in constant vochtige grond staat, in halfschaduw en op de wind. Ga uit van de gevoelstemperatuur op de plek van de boom. Zo kan er 5C vorst voorspelt worden, als je op dat moment op een open vlakte in de wind staat zal het aanzienlijk kouder zijn.  

Belangrijk is daarnaast om de boom vanaf september geen water meer te geven. De aarde mag uitdrogen, al zal dat in Nederland met ons Nederlands weer nooit echt gebeuren. Veel Mediterrane en Tropische beplanting slaan vocht op in hun stammen en dit kan gemakkelijk bevriezen. Voornamelijk de olijfboom toont hier vaak sporen van na een extreme winter; de barst is gesprongen en randen van deze kloven zullen in de loop van de tijd helemaal los laten. Deze grote scheuren in de stam vormen geen direct gevaar voor de boom maar staat absoluut niet mooi.
 

     


Een goede maatstaf bij het inpakken van uw olijf- of palmboom is dit pas te gaan doen wanneer het 5C blijft vriezen. Bij aanhoudende temperaturen van -5C is het verstandig uw boom in te gaan pakken. De beste combinatie is eerst een verwarmingskabel. rond de stam te wikkelen en daarna een thermo-plantenhoes oftewel winterhoes om de hele boom te doen. De thermo-plantenhoes is gemaakt om de kou buiten te houden. In combinatie met een verwarmingskabel blijft de warmte van de kabel in de hoes en creëert het een microklimaat. De planthoezen die door ons verkocht worden zijn gemaakt van extra dik fleece-doek. Dit doek is 5 tot 10 keer zo dik als het gewone vliesdoek dat u bij tuincentra kunt kopen. Deze thermo-plantenhoezen zijn speciaal gemaakt voor planten. Dit betekend dat de hoes zowel licht en lucht als een minimum aan water doorlaat. Veel problemen die bij plastic folie of noppenfolie voorkwamen. Daarnaast zitten er één of twee trekkoorden in verwerkt waarmee u de hoes strak om de plant of boom kunt binden. Door middel van de ritssluiting is de hoes gemakkelijk open of dicht te maken voor eventuele luchting bij een warme winterzon. Belangrijk: pak u boom of plant absoluut niet in met noppenfolie. Dit wordt nog vaak aangeraden maar na 20 jaar ervaring kunnen wij u garanderen dat dit de slechtste bescherming is voor uw bomen. Noppenfolie verstikt en zal na dagen al gaan condenseren. Bij extreme vorst zal dit condens ook nog bevriezen waardoor de boom in een soort iglo staat. 


Maar wat te doen als de boom in een sierpot staat?
Mocht de plant te verplaatsen zijn dan is het altijd het beste om hem in een lichte, koele (tot 5C) ruimte te zetten. Dit kan een schuur of garage zijn. Let op; bomen die hun blad verliezen (zoals vijgen en granaatappelbomen) kunnen in een redelijk donkere ruimte gezet worden. Wanneer dit niet past en de boom wel te verplaatsen is kan het helpen om hem dicht tegen het huis aan te zetten. Elk huis straalt warmte af en dit kan de plant heel goed helpen. Wanneer dit niet gaat is het van belang om eerst de pot goed in te pakken met noppenfolie. Let op; alleen de pot tot de stam in pakken. Hierbij geldt hoe meer wikkelingen rondom de pot hoe beter het geïsoleerd is. Pak vervolgens de plant in met een thermo-plantenhoes

Wees er op tijd bij want op=op! 
Meteen bestellen? Klik hier en ga direct door naar onze webshop.